Landsbygdens Folk

Bläddra online

- Dina argument för din manliga kandidat verkar helt sakliga, men du förstår väl att det står en kvinna bakom varje viktigt beslut som han gör?<br />
- Egentligen två, om jag får tillägga.

Hitta rätt i märkesdjungeln!

Ursprungsmärkning används för att understryka var eller hur en produkt eller tjänst är producerad.
Gott från Finland-märket och Hjärtbladsflaggan känns igen av de flesta konsumenter, men vad säger märkena egentligen om graden av inhemska råvaror eller inhemskt arbete?
Här är reglerna för de vanligaste märkena i korthet.

Läs mera

1.12.2006, Landsbygdens Folk:

USA på väg att tillåta mjölk från klonade kor

Den amerikanska livsmedelsmyndigheten FDA är redo att godkänna mjölk och kött från klonade kor. Myndigheten vill före slutet av detta år lägga fram vetenskapliga bevis för att produkter från klonade djur inte utgör någon fara för konsumenterna.
Enligt omfattande studier som FDA hänvisar till, skulle mjölk från klonade kor inte avvika från mjölk som produceras med konventionella djur. Halterna av protein, fett, antikroppar och laktos är identiska.
För industrin öppnar tekniken nya möjligheter. Klonade kopior av högproducerande kor skulle effektivera produktionen betydligt.
De amerikanska konsumentorganisationerna förhåller sig ändå skeptiska till kloningen. Man anser att produktion av livsmedel genom klonade djur borde regleras enligt samma principer som gentekniskt förändrade produkter.
Alla vetenskapliga studier till trots, förefaller det som om den stora allmänheten inte skulle tända på idén. Opinionsundersökningar visar att 60 procent av den amerikanska befolkningen är främmande för tanken att konsumera kött eller mjölk från klonade djur.
Metoden stöter också på patrull inom industrin. I spetsen går mejerikoncernernas organisation International Dairy Foods Association med flera tunga medlemmar som Kraft Foods, Dannon, General Mills och Nestlé USA.
Mejerikoncernerna vill inte ha en debatt om klonmjölk eftersom den skulle skada branschen. Koncernerna är måna om mjölkens rykte som en naturlig och hälsosam produkt.

« Tillbaka | Utskriftsvänlig version »»